Kako izbrati ustrezno obleko za razgovor za službo?

razgovor

Vedno bolj liberalni smo glede načina oblačenja v vsakdanjem življenju, a v poslovnem svetu, ne glede na spol, velja še zmeraj kar nekaj nenapisanih pravil oblačenja.

Preden odidete na zaposlitveni intervju morate poleg informacij o podjetju, izvedeti tudi kako kulturo oblačenja imajo. Vsekakor je odvisno od narave dela, ki ga boste opravljali (razlike v gradbeništvu, komerciali, trgovini).

Kako priti še do teh informacij? Vzemite si čas. Obiščite lokal ali kako drugo bolj neopazno mesto, ki vam omogoča pogled na vhod podjetja. Opazujte kako so oblečeni zaposleni, ki se odpravljajo na delovna mesta. To vam je lahko v veliko pomoč. Dobro je, da to opravite med tednom, a vendar ne v petek ali soboto, ker takrat nekatera podjetja dopuščajo možnost bolj preprostih oblačil.

Čeprav se lahko ponekod zaposleni oblačijo neformalno, sproščeno, se za intervju vi vseeno primerno oblecite. To kaže na vašo profesionalnost in spoštovanje in še pomembneje, na to, da veste kako se obleči za zaposlitveni intervju. Na vas pa je, da se prebijete med zaposlene. Vaša obleka naj bo bolj formalna od njihove.


Kako profesionalno podobo doseči in pustiti dober vtis? Tukaj je nekaj nasvetov, ki jih je pametno upoštevati, ko se oblačite za na razgovor.


Obleka naj bo udobna, saj ne želite usmeriti pozornosti na poravnavanje, ko stojite ali sedite. Izogibajte se obleki, prekratkim krilom. Izrez majice naj bo diskreten, neočiten. Oblecite se bolj konzervativno in se izognite svetlečim barvam in kičastim detajlom na obleki. Niznik je mnenja (stara šola poslovnežev), da naj bo barva kostimov, posameznih kosov garderobe temno modra ali temno siva, medtem ko so majice lahko svetlejše. Maysonovijeva, psihologinja in svetovalka za poslovno stilistiko pa meni, da so lahko barve bolj poljubne (rdeča, rumena, oranžna niso ravno priporočljive), če jih znamo kombinirati z ostalimi dodatki. Poudarja kombiniranje večne elegance in trenda. Velik pomen pripisuje tudi teliranim suknjičem.             
* Žepe izpraznite. Nobenih robčkov, kovancev, cigaret ali ključev!                               

HLAČNE NOGAVICE

Morajo biti kožne barve, brez vzorcev.

ČEVLJI

Ste eni izmed tistih, ki pripisujete velik pomen čevljem? Če ste, ste na pravi poti in že veste zakaj se to počnete. Dejstvo je, da lahko čevlji povedo tudi nekatere detajle, predvsem pa naj bi bili eden močnejših kazalcev vašega socialnega statusa.  Izognite se previsokim petam in čevljem z detajli. Pomembno je da so zelo dobro ohranjeni (brez zarez, gubic, zloščeni) in zaprti tako pri prstih kot na peti.

LIČENJE

Za ženske je velik plus, če so lepo naličene, saj v naši družbi veljajo za bolj samozavestne in da dajo velik poudarek na detajle. Ne samo ameriške, tudi evropske študije so pokazale, da imajo naličene ženske lahko tudi za 20 do 30 odstotkov višji prihodek od nenaličenih. Kljub temu pazite, da je puder neopazen, senčilo in šminka v naravnih in nebleščečih odtenkih. Na ustnice lahko nanesete tudi prozoren glos. Bodite pozorne, da uporabljate kakovostna ličila, saj se maskara lahko hitro razmaže. Preverite med zobmi za ostanki šminke.   

NAKIT

Naj bo minimalen. Izognite se nakitu, ki se moteče oglaša, ko se premaknete. Če nosite uhane, zapestnice, imejte tisti dan majhne. Piercing na obrazu odstranite.

NOHTI

Nohti so lahko daljši, a ne predolgi. Ni zaželjeno, da so nalakirani. Izjema francoska manikura ali svetlejši, nevtralni odtenki. Prav tako na njih ni primerno takrat imeti kakih poslikav.

LASJE

Zelo pomembno da so lasje sveže umiti in ukročeni, daljši lasje naj bodo skrbno počesani. Za lastnice z dolgimi lasmi je še bolje, da si lase spnejo v čop, figo, ali samo s sponko. Tako vam ne bo potrebno koncentracijo preusmerjati na umikanje las z obraza. Če se barvate, poskrbite za narastek.

PARFUM

Poskrbite za diskretnost. Izognite se močnim aromam. Deodorant naj bo kvaliteten, saj bo moral prenesti povečano potenje, posebej v poletnih dneh. Zelo odbijajoči so mokri predeli na srajci in neprijeten telesni vonj. Ne mešajte vonjav. V primeru, da deodorant in parfum nimata istega vonja, se izognite vsaj parfumu, da se dišave ne mešajo med seboj in razvijejo moteč vonj.

AKTOVKA

Je bolj priporočljiva od torbice. Res je, da lahko tudi vanjo spravite zahtevano dokumentacijo, pisalo, beležko, mobilni telefon, a vendar z aktovko pustite vtis, ste organizirani in profesionalni. Barva aktovke naj ne bo izstopajoča. Naj se ujema s katerim od kosov oblačil (črna, temno modra, siva,…), še bolje pa s čevlji. Objavljeno na portalu diva.si