Letošnji festival kolesarstva

PROGRAM

Osnovni program

Sobota, 17. junij 2006

11.00 Sejem rabljenih koles in kolesarske opreme, kolesarski izleti, zbiranje prijav in prevzem štartnih številk

11.00 MTB Orientacija

16.00 Veliki šolski in družinski maraton
 Kolesarjenje kot turisti
čni produkt

16.30 Preizkušnja za otroke

18.00 Razglasitev rezultatov (MTB Orientacija, Veliki šolski in družinski maraton)

18.30  Kako se lotiti kolesarskega maratona ter video analiza prog
 (Predavatelji: Gorazd Penko, Franc Hvasti)


Nedelja, 18. junij 2006

6.30 Pričetek prijav

8.00 Pričetek aktivnosti v okviru spremljevalnega programa

9.00 Maraton Franja Barcaffe

10.00 MTB 1 in MTB 2

10.30 Mali maraton Franja

13.00 Pričetek zabavnega programa

16.00 Managerska VIP dirka

18.00Zaključek

Oglejte si še:

  • Spremljevalni program

Uvodni nagovor predsednika častnega odbora

Festival kolesarstva bo tudi v letu 2006 na kolesa zvabil prav vse generacije ljubiteljev in simpatizerjev kolesarstva. Posebej bomo veseli tistih, ki se sicer ne udeležujete tovrstnih prireditev in se boste v letošnjem letu morda sploh prvič odzvali našemu povabilu. V mislih imam predvsem tiste, ki se boste podali na 28 kilometrov dolg Veliki družinski in šolski maraton, ki je prav gotovo največja pridobitev letošnjega Festivala kolesarstva. Ponujamo vam namreč možnost, da se sproščeno, brez divjanja avtomobilov popeljete po Ljubljani in njeni okolici, da pa bo to tudi prijetno druženje in še lepši spomin boste ob zaključku brezplačno prejeli okrepčilo in malico ter spominsko medaljo. Veseli bomo tudi najmlajših za katere smo pripravili Preizkušnjo za otroke, tako bomo lahko s ponosom gledali dve ali pa celo tri generacije skupaj. To je tisto, kar ob koncu dneva najbolj šteje, ko vsak med nami z lastnim zgledom drugim in zlasti mlajšim poskušamo na nevsiljiv način privzgojiti odnos do gibanja, zdrave rekreacije.

Za najbolj zagnane ter najboljše pa ponujamo tekmovalne izzive najvišje kategorije. Maraton Franja ter Mali maraton Franja bosta letos štela za skupno točkovanje Alpe Adira tour, katerega sestavljajo še 14. GF Corsa per Haiti, 10. Granfondo Pinarello, 6. Granfondo d Europa, kar posledično pomeni tudi pridobitev mednarodne konkurence. Daljša izmed gorskih kolesarskih preizkušenj pa bo v letošnjem letu štela za slovenski pokal v gorskem kolesarstvu.

Ni lahko povezati in časovno, organizacijsko in prostorsko uskladiti vsebino in napore pestrega programa Festivala kolesarstva toda Vaš prihod bo dokaz, da je splačalo potruditi. Brez razumevanja uprave BTC, ter drugih pokroviteljev v prvi vrsti družb Telekom Slovenije, Mobitel in Siol, upanje in njenih sodelavk in sodelavcev bi bil osrednji kolesarski praznik le prazen in neuresničljiv sen, tako pa je postal naš skupen izziv in bo nam vsem omogočil prav prijeten in zdrav dan.

Vabljeni na Festival kolesarstva 2006.

AKTUALNO

Letošnjega Festivala kolesarstva se je udeležilo rekordno število kolesarjev:

Maratona Franja Barcaffe 1668 kolesarjev,
Malega maratona Franja 653 kolesarjev,
Gorskokolesarskih preizkušenj 283 kolesarjev.
Poleg tega se je že v soboto 1300 kolesarjev udeležilo družinsko šolskega maratona za vsakogar,
35 kolesarjev gorskokolesarske orientacije in
40 otrok, otroške preizkušnje na 1500m.

Rezultati so objavljeni>>>


Festival kolesarstva že rekorden


Danes, 16. junija ob polnoči je potekel rok za predprijave na maratone v okviru Festivala kolesarstva. Skupno število prijavljenih je že preseglo število 2550 kolesarjev, kolikor se jih je udeležilo premiernega Festivala kolesarstva v letu 2005, saj jih je trenutno prijavljenih že 2754. Po pričakovanjih je največ prijavljenih na osrednjo prireditev, Maraton Franja in sicer 1149, sledi Družinsko šolski maraton za vsakogar z 802. ter Mali maraton Franja s 517. prijavljenimi. Organizatorji smo zadovoljni tudi s številom prijav na obeh gorskih preizkušnjah, ki se jih bo po številu predprijav udeležilo 255 tekmovalcev, Preizkušnje za otroke pa 31 nadebudnežev.

Prijavnica

Festival kolesarstva je v letu 2005 organizacijsko in vsebinsko nadgradil dosedanji Maraton Franja – barcaffe in postal osrednja slovenska kolesarska prireditev, ki v dvodnevnem festivalskem dogajanju povezuje kolesarske maratone ter pester spremljevalni in zabavni program.

Festival kolesarstva združuje kar šest različnih kolesarskih maratonov:
–    Maraton Franja barcaffe  156 km >>>
–    Mali maraton Franja 97 km >>>
–    Gorsko kolesarsko preizkušnjo 54 km >>>
–    Slovenski pokal v gorskem kolesarstvu 54 km >>>
–    Gorsko kolesarsko preizkušnjo 32 km >>>
–    Družinsko šolski maraton za vsakogar 28 km >>>
–    Preizkušnjo za otroke 3 – 7 let, 1500 m >>>

Vsi maratoni se pričnejo in končajo na enem mestu – v BTC CITY-u, ki dva dni živi z in za kolesarstvo. Osrednji prireditveni prostor na parkirišču P4 (za poslovno stolpnico BTC) pa združuje številne kolesarske in s kolesarstvom povezane aktivnosti:
–    sejem rabljenih koles in opreme
–    pestro ponudbo vseh vrst koles in kolesarske opreme
–    predstavitve
–    spretnostne poligone z nagradnimi igrami
–    predstavitev turistične ponudbe
–    predavanja

Velja poudariti, da je Festival kolesarstva v letošnjem letu še bolj atraktiven, saj pričakujemo tudi številne udeležence iz tujine. Festival kolesarstva je namreč del koledarja pri Mednarodni kolesarski zvezi (UCI). Obenem pa smo skupaj z italijanskimi maratoni  14. GF Corsa per Haiti, 10. Granfondo Pinarello, 6. Granfondo dEuropa oblikovali skupno tekmovanje Alpe Adria Tour, ki se mu bodo v prihodnjem letu priključili še maratoni iz sosednje Avstrije in Hrvaške.

Daljša, torej 54 kilometrov dolga gorsko kolesarska preizkušnja bo štela tudi za Slovenski pokal gorskem kolesarstvu, za kar bodo podeljene tudi denarne nagrade. Seveda pa se je lahko udeležite prav vsi rekreativni kolesarji.

Novinarska konferenca

V četrtek, 18.05.2006 je bila pred Vodnim mestom Atlantis predstavitev letošnjega Festivala kolesarstva.

Festival kolesarstva v letošnjem letu še bolj pester in zanimiv

Festival kolesarstva je v letu 2005 organizacijsko in vsebinsko nadgradil dosedanji Maraton Franja – barcaffe in postal osrednja slovenska kolesarska rekreativna prireditev, ki v dvodnevnem festivalskem dogajanju povezuje kolesarske maratone ter pester spremljevalni in zabavni program.

Po uspešni izvedbi v preteklem letu smo si organizatorji – podjetje SI SPORT d.o.o. in KD Radenska Power Bar, pod okriljem Organizacijskega odbora, ki ga vodi gospod Jelko Kacin, evropski poslanec zastavili ambiciozne cilje in Festivalu kolesarstva dodali nove vsebine. Vrh ledene gore prav gotovo predstavlja Družinsko šolski maraton za vsakogar, ki bo v letošnjem letu skupaj s Preizkušnjo za otroke del sobotnega programa. Družinsko šolski maraton za vsakogar, ki je sicer del širšega projekta v prvi vrsti namenjenega učencem ljubljanskih osnovnih šol in njihovim družinam, je prava vzpodbuda za številne kolesarske navdušence in tiste, ki bodo to šele postali, saj bo maraton potekal ob popolni zapori cest in s tem omogočil varno in sproščeno vožnjo v Ljubljani in njeni okolici. še posebej razveseljivo je, da bo štartnina brezplačna, vsi udeleženci pa bodo ob tem prejeli malico in pijačo ter spominsko medaljo.

železni repertoar seveda ostaja ideja Zvoneta Zanoškarja in Toneta Fornezzi -Tofa Maraton Franja – barcaffe, ki v letošnjem praznuje svojo 25 letnico. Okrepljena s številnimi kolesarji iz tujine, pričakujemo jih več kot 200 ter že drugo leto s ciljem v BTC Cityu, bo zasijala v vsem svojem sijaju. Z vključitvijo v Alpe Adria Tour, ki ga sestavljajo še 14. GF Corsa per Haiti, 10. Granfondo Pinarello in 6. Granfondo dEuropa bo do izraza prišla tudi mednarodna prepoznavnost in primerljivost. Podobno velja za oba gorsko kolesarska maratona, zlasti daljšega, ki bo štel tudi za točke Slovenskega pokala v gorskem kolesarstvu.

V želji, da bi sobotni del programa še okrepili smo zelo dobro sodelovanje vzpostavili s športno zvezo Ljubljane, ki bo aktivnosti in vsebine Kolesarskega vikenda vnesla v Festival kolesarstva, s čimer bo sejem rabljenih koles s pestro ponudbo vseh vrst kolesarske opreme še pridobil. Na osrednjem prireditvenem prostoru se bo predstavilo še sedem gorsko turističnih centrov, potekali bodo posveti in predavanja, Bike Fight pa bodo tokrat nadomestili BMX kolesarji in mednarodno tekmovanje v MTB orientaciji.

Festival kolesarstva dokazuje, da Slovenija potrebuje osrednjo slovensko kolesarsko rekreativno prireditev, ki jo je s Festivalom kolesarstva prav gotovo pridobila.

Objavljeno na portalu festivlakolesarstva.info, marec 2006